Wolę zakrętki, ze względu na łatwość otwierania i ponownego zakrywania butelki. Mam korkociąg „nakrętka skrzydełkowa”, który jest prosty i skuteczny, nawet na moje bolesne ramiona. Po prostu wierciłem kapsułkę (metalowy / plastikowy blat) i od razu wyciągałem korek.
Napisałem niezliczone artykuły o opakowaniach do wina dla magazynu branżowego. Sprawiło, że nie znoszę skomplikowanych opakowań na cokolwiek.
Przez pewien czas chodziłem z winami w pudełkach, ale są dla mnie za duże, a jakość nie była tak dobra. Nie mogę wytrzymać wina w puszkach, ale robi się bardzo modne.
Będąc w tej branży od ponad 50 lat, obawiam się, że moje preferencje są bardzo tradycyjne – tradycyjne butelki według regionu / winogron i tradycyjne zamknięcia z naturalnego korka. Chociaż zdaję sobie sprawę z tego, że niektóre nowoczesne formy opakowań (pudełka, zakrętki, plastikowe „korki” itp.) Mogą być całkowicie bezpieczne, a nawet preferowane w stosunku do tradycyjnych form, jestem teraz za stary, aby zmienić swoje sposoby i wolę delektować się przeszłością w tym powierzchnia. Poza tym wydaje mi się, że najlepsze wina na świecie się ze mną zgadzają (np. Kiedy ostatni raz widziałeś Chateau Lafite-Rothschild w puszce lub z zakrętką?). Tak samo jestem z kieliszkami do wina, odrzucając kieliszki „bez łodyg” jako kolekcjonerów odcisków palców i rozmazywania, tym samym nie doceniając koloru wina, a także zachowując tradycyjne kształty regionu wina / kieliszka do wina.
Jestem również ogólnie przeciwny szklanym korkom w butelkach z winem, które najwyraźniej obecnie są powszechne w Niemczech z powodu trudności z ich usunięciem i ponownym włożeniem. Jeśli chodzi o otwieranie butelek wina za pomocą korków, ogólnie wolę proste kelnerki kelnerskie (z scyzorykiem) (z nożem do cięcia kapsułek) ze względu na jego przenośność i łatwość użycia. Podwójne „skrzydłowe” korkociągi są zbyt nieporęczne i zwykle są wykonane za pomocą zbyt wąskiej śruby. Jednak polubiłem korkociąg elektryczny Den Haven.