Kolacja Wigilijna to jedno z największych wydarzeń w roku dla wielu rodzin. Planowanie i przygotowywanie posiłków na tę okazję może przynieść trochę obaw. Każda osoba, od dziecka po wujka, ma swój własny zestaw upodobań i niechęci, a zaspokajanie potrzeb każdego może być nieco stresujące. Podawanie jedzenia lub serwowanie wina – jedno i drugie jest równie przerażające. Kiedy organizujesz tak duże wydarzenie, jak świąteczna kolacja, głównym obowiązkiem gospodarza staje się odpowiednie zorganizowanie wszystkiego i zaspokojenie potrzeb gości. Taka wyjątkowa okazja zasługuje na wyjątkowe wino. Szampan to w istocie konieczność, jednak wybierając rodzaj dodatków, a także indywidualne upodobania i upodobania należy wziąć pod uwagę wybór tego, co ma być podane do indyka czy gęsi.
Zaleca się, aby przystawki bożonarodzeniowe były nieco lekkie. Gospodarz nie chce zajmować się tylko gotowaniem i serwowaniem, gdy w domu jest przyjęcie bożonarodzeniowe, ponieważ on też chce się bawić. Połączenie jedzenia i wina powinno być nienaganne. Oto lista win, które powinny być podawane na świątecznej kolacji wraz z najlepiej dopasowanymi przekąskami.
CZERWONY BURGUND
Niewiele osób gotuje gęś w czasie świąt Bożego Narodzenia, ponieważ nie są tak odważni i pochopni jak mieszkańcy Wielkiej Brytanii i Niemiec. A może niektórzy ludzie nie są wystarczająco usatysfakcjonowani pomysłem wzięcia pozycji drobiowej, która zawiera zbyt dużo tłuszczu. Czerwone Burgundy to najlepsze wino do podania, jeśli w menu świątecznej kolacji jest gęś. Czerwone wino ma posmak malin i wiśni, który dobrze komponuje się ze smakiem gęsi. Jeśli w daniu głównym znajdzie się Porcini Risotto, dobrze smakuje też czerwone burgund. Red Burgundy rozwija cechy grzyba, które będą pasować do borowików.
PINOT NOIR LUB CHARDONNAY
Jeśli na przyjęciu bożonarodzeniowym serwowane są kiełki, najlepszym winem do podania jest Pinot Noir. Większość potraw ma wyjątkową cechę dodawania do wszystkiego boczku. Jeśli dodaje się bekon, najlepiej nadaje się Chardonnay, a bez boczku należy podawać gościom Pinot noir. Z łososiem można również podać lżejsze czerwone wino, takie jak nowozelandzkie Pinot Noir, ale tylko wtedy, gdy rybom nie towarzyszy sos maślany. Pełne Chardonnay można również podawać z indykiem. Ich okrągłość i waga będą pasować do gładkiego sosu i wagi ptaka.
MERLOT
Jest jeden raz w roku, kiedy podaje się przepis, który obejmuje dwie kostki masła i sera śmietankowego, czyli ziemniaki z kremem. Merlot to idealne wino, które powinno być podawane do tego dania. To wino wcale nie jest maślane. I nie ma charakteru kwaśnego. Coś kwaśnego w połączeniu z maślanym daniem może być trochę niebezpieczne dla zdrowia. Jeśli w menu jest pieczeń orzechowa, można podać czerwone wino owocowe, takie jak Merlot, aby zrównoważyć wagę i smak.
CABERNET SAUVIGNON
Cabernet sauvignon to najlepsze wino, jeśli jest przygotowana wołowina lub wigilijna kolacja. Wołowina domaga się win czerwonych, które pasują do jej smaku, ale rodzaj czerwonego wina zależy od kawałka. Niskotłuszczowe kawałki, takie jak filety, wymagają win o niskiej zawartości tanin, takich jak Claret, podczas gdy żebro wołowe wymaga bardziej taninowego wina, takiego jak klasyczne Cabernet Sauvignon.