Algorytm jak wybrać włoskie wino do potrawy
Dla dania głównego o delikatnym smaku:
Do delikatnych dań mięsnych lub rybnych, lekkich dań wegetariańskich z warzywami:
Białe wino: np. Soave, Vermentino.
Czerwone wino: lekkie Bardolino, Dolcetto.
Dla dania głównego o pikantnym smaku:
Do potraw z pikantnymi przyprawami, curry, dania z kuchni meksykańskiej:
Białe wino: Grechetto, Vermentino.
Czerwone wino: Primitivo, Nero d’Avola.
Dla dania głównego o bogatym smaku:
Do dania z intensywnymi składnikami, np. dania z sosem pieczeniowym, duszone mięso, potrawy z grzybami:
Czerwone wino: Barolo, Amarone, Brunello di Montalcino.
Dla dania głównego o słodkim smaku:
Do dań, gdzie słodycz dominuje, np. glazurowane mięso, dania z owocami:
Białe wino: Passito di Pantelleria, Moscato d’Asti.
Czerwone wino: Recioto della Valpolicella, Vin Santo.
Dla dania głównego o kwaśnym smaku:
Do dań z wyraźnymi nutami kwaśnymi, np. dania z dodatkiem cytryny, dania kwaśne:
Białe wino: Gavi, Verdicchio.
Czerwone wino: Valpolicella, Chianti.
Przystawka:
Intensywność smaku: Łagodny do średniego
Białe wino o średniej intensywności, np. Soave Classico, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Cortese di Gavi.
Deser:
Intensywność smaku: Słodki
Wino deserowe o wysokiej słodyczy, np. Vin Santo, Moscato Passito, Recioto di Soave, Malvasia delle Lipari.
Przekąska:
Intensywność smaku: Zróżnicowana, zależnie od rodzaju przekąski
Jeśli przekąska jest bardziej pikantna lub bogata, można wybrać czerwone wino o średniej intensywności, np. Lambrusco, Barbera d’Asti.
Jeśli przekąska jest lekka i delikatna, białe wino o łagodnym smaku, np. Prosecco, Gavi.
0 comment
[…] teksty Algorytm jak wybrać włoskie wino do potrawy Algorytm krok po kroku Jak Dobierać Wino do… Idealne Połączenia Wina z Tradycyjnymi […]