To właśnie dzięki winu wegańskiemu zdałem sobie sprawę, że weganizm jest bardziej właściwie religią niż wyborem stylu życia.
Weganie, szukając coraz lepszej czystości i prawdy, słyszeli, że niektórzy producenci wina filtrują swoje wino Isinglassem, czyli sproszkowanymi pęcherzami rybnymi. Inni od czasu do czasu używają żelatyny wieprzowej do klarowania wina.
Ponieważ wegan naprawdę nie obchodzi, jak smakuje jedzenie, ale tylko to, że jest „czyste / pożywne” itp. – przez ponad 40 lat rozmów z weganami ani jeden z nich, ani razu, nie mówił o jedzeniu jako doznaniu smakowym – zdecydowali że cały świat winiarski miał misję zatrucia ich religijnej pokuty. Biorąc pod uwagę system wierzeń religijnych, do którego się przyzwyczaili, zbyt trudno jest zapytać, jak dokładnie powstaje wino i samodzielnie ustalić, które wina są „czyste”.
Realistycznie rzecz biorąc, weganie mogą pić każde tanie wino i spać bezpiecznie, wiedząc, że żadne sardynki nie ucierpiały podczas ich produkcji.
Zresztą weganie nalegają na certyfikowane wina wegańskie, co sprawia, że europejscy winiarze upadają ze śmiechu.
Celem bycia weganinem jest bycie prawym i pokazanie ludziom, że tak jest.
Wino jest wytwarzane z winogron, ale podobnie jak wszystkie inne wytwarzane produkty spożywcze i napoje, środki klarujące i dodatki mogą być używane w celu dostosowania koloru, tekstury, smaku, okresu przydatności do spożycia itp. W przeciwieństwie do produktów spożywczych, większość krajów nie wymagają etykietowania tych dodatków.
Wino z certyfikatem wegańskim gwarantuje, że żaden ze składników ani dodatków nie pochodzi od zwierzęcia. Przykładem są białka jaj, które są powszechnie używane do wytwornego białego wina. Wino wegańskie nie będzie mogło używać białek jaj jako środka klarującego.
Do wegańskiego wina nie dodaje się produktów pochodzenia zwierzęcego, na przykład niewielkich ilości jajek lub igieł, które są czasami używane w procesie klarowania.
Weganie z łatwością ignorują miliardy małych organizmów drożdżowych, które powstają, a następnie umierają podczas tego procesu. Ignorują także miliony małych unoszących się w powietrzu stworzeń, które wdychają przy każdym oddechu.
Skąd więc wiedzieć, które wina są wegańskie? Jedynym prawdziwym sposobem, aby się dowiedzieć, jest bezpośredni kontakt z winiarnią i spytanie ich, czy używają produktów pochodzenia zwierzęcego lub produktów ubocznych do produkcji swoich win (osobiście przeliterowałbym to w ten sposób, ponieważ możesz natknąć się na coś dobrego winiarnie, które po prostu nie bardzo rozumieją, co tak naprawdę oznacza „weganin”). Dodatkowo, jeśli etykieta wina zawiera napis „nieoczyszczony i niefiltrowany”, możesz mieć pewność, że nie użyto żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ zostałyby one użyte tylko w procesach klarowania i filtrowania. Są jednak tacy, którzy nie określają tego na swojej etykiecie, ale nadal są weganami, i inni, którzy używają metod klarowania i filtrowania bez zwierząt, takich jak na przykład glinka bentonitowa.
Wielu wegan byłoby zszokowanych, gdyby dowiedziałoby się, że zdecydowana większość win na rynku faktycznie NIE jest wegańska. Niektóre powszechnie stosowane produkty na etapie klarowania i filtrowania w procesie produkcji wina to: karuk (z pęcherzy ryb jesiotrowych), żelatyna (z kopyt i ścięgien krowich lub świńskich), białka jaj, białko jaja i kazeiny (białko mleka).
Dostosowanie
Personalizacja jest kluczem.
Niewielka uwaga robi różnicę, więc uważnie słuchaj nastroju zaproszonej osoby itp.
Upewnij się, że Twoje prezenty będą pożądane przez odbiorcę i wyrażą Twoją wdzięczność, miłość i uznanie. Wesołych prezentów!